tisdag 25 december 2012

11 Dec Modig


"Merida är en skicklig bågskytt med häftigt temperament, och dotter till Kung Fergus och Drottning Elinor. För att hitta sin egen väg i livet bryter Merida en urgammal och helig sed, vilket leder till kaos och raseri i kungadömet. När hon ber en excentrisk gammal klok kvinna om hjälp, går hennes olycksaliga önskan tyvärr i uppfyllelse.
De farofyllda följderna tvingar Merida att upptäcka meningen med äkta mod, och hon måste bryta en fruktansvärd förbannelse innan det är för sent.
Modig är ett äventyr med oförglömliga karaktärer och fantastisk animering, DVD-utgåvan innehåller också två kortfilmer från Pixar."

Så här när det närmar sig jul så måste man ju se på det senaste från Disney även om det är dataanimerat och inte ritat på klassiskt vis. Denna gången valde jag att se den på svenska (David Lindgren hade en roll...:)) På Engelska är det Billy Connolly och Kelly Macdonald som har huvudrollerna.
För at bara sammanfatta lite snabbt så kändes denna filmen fin och välgjord med inslag av musik som gjorde den mer lik de äldre filmerna vilket jag gillar skarpt. Däremot så tycker jag att temat var väldigt tunt...jag fick inget grepp om historien och jag rycktes inte med på det sättet som jag vill ryckas med och när filmen var slut så kändes det som att det fortfarande var mycket som var obesvarat...
Även rollkaraktärerna kändes igen från tidigare filmer, den kvinnliga huvudrollen var nästintill identisk med bland andra Pocahontas, Mulan och Lilla sjöjungfrun för att bara nämna några,,,
Nej denna filmen får godkänt, den var som sagt välgjord, med inslag av musik och visst var den rolig lite dåd och då. Men den går inte till historien som en av Disneys bästa enligt mig i alla fall...:)

Betyg: GGG

fredag 21 december 2012

9 Dec Slumdog Millionaire

"Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Mumbais slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av "Vem vill bli miljonär?". Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, ska veta de rätta svaren.
Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga kommer det fram en fascinerande historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror, om människorna som korsat hans väg och, inte minst, historien om Latika, flickan han älskat och förlorat. I varje del av hans berättelse finns nyckeln till svaret på frågan han besvarat."
Ibland så kommer det en sån där film som alla vill att man ska se, en film som går hem hos alla, såväl kritiker som glada entusiaster. I vissa fall när detta sker så väljer jag att inte se filmen direkt utan jag väntar tills jag faktiskt vill se den för att just försöka se den utan att bli påverkad av andras åsikter.
Rent spontant så tycker jag att att filmen var väldigt bra, trots att jag aldrig varit där så föreställer jag mig att den Indiska slummen verkligen skulle kunna se ut precis som i filmen. Skådespeleriet är också det väldigt bra, Dev Patel och Freida Pinto är helt lysande. Det känns verkligen som att det är en klassisk kärlekshistoria men i lite annan tappning.
Sen så kommer då det som jag ofta tycker känns lite tveksamt i många filmer som utspelar sig någon annanstans än ett engelskspråkigt land....Alla pratar så bra engelska...i vissa filmer kommer man runt den frågan (tex "Valkyria" Tom Cruise börjar med tyska och sen övergår det i Engelska...ok tack då har de kommit förbi den frågan...) men som i denna film kan jag inte låta bli att tänka på hur det hade blivit om de faktiskt hade tagit skådespelare som pratatde Indiska och sedan textat...? det är inget jag direkt stör mig på men eftersom jag precis recenserat "En oväntad vänskap" där jag gillade det faktum att de pratade Franska så kan jag inte låta bli att nämna detta.

Denna filmen var helt klart bra, jag är dock inte säker på om jag tycker den förtjänade 8 Oscar 2008...

Betyg: GGGG

onsdag 19 december 2012

8 Dec Julbord!

Idag åkte vill till Uppsala och gick på Julbord!
Förra året kunde jag inte följa med för jag var sjuk och denna gången hade jag precis blivit frisk, det måste vara något vid just denna årstiden...:)
Det var i alla fall mycket trevligt och mycket god mat, fräscht och fint :)
Denna dagen blev också första gången som jag drack öl men Lenas föräldrar :) jag blev pratsam, väldigt pratsam :) men kul var det och jag hoppas att vi gör om det nästa år!

7 Dec nostalgitripp

Idag så blev jag uppvaktad med tårta och presenter av världens bästa :)
Vi hade en riktigt mysig dag, bara tog det lugnt tillsammans.
Vi åkte till skärholmen för att kolla lite och sprang då förbi dessa mjukishundarna på Åhlens!
Jag köpte en sån hund till Lena på hennes födelsedag i Thailand och det var så kul att stöta på detta just idag eftersom att jag köpt en sådan hund till Lena på hennes födelsedag...! För 6 år sedan.....!

Tack älskling för en mysig dag!

måndag 17 december 2012

4 Dec En oväntad vänskap

 "Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Phillip som blivit förlamad efter en drakflygningsolycka.
Driss är till en början väldigt tveksam till jobbet och Phillips vänner har starka invändningar mot hans val av assistent. Men de två har mycket att lära av varandra. Driss otroliga energi och livsglädje smittar snart av sig på Phillip och Phillip lär Driss en hel del om vett och etikett. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet och en oväntad och stark vänskap växer fram mellan två individer som på ytan inte verkar ha någonting gemensamt."
Denna filmen har ett väldigt klassiskt tema, två personer från olika världar som finner varandra mot alla odds.
filmen är fransk och kom redan 2011 men började gå på bio för bara några månader sedan, jag vet inte varför det dröjde så men jag är riktigt glad för att jag fick upp ögonen för denna välproducerade och välspelade film!

Huvudrollerna spelas av Francois Cluzet och Omar Sy och de passade verkligen för rollerna.
Trots att temat som sgat känns igen så kändes filmen ändå ny och fräsch och det slog mig verkligen att det är så skönt att inte alltid se filmer/serier på Engelska. I och med att denna var på ett språk som jag inte bemästrar så gjorde det att jag var tvungen att vara koncentrerad hela tiden vilket ledde till att jag tog in den på ett helt annat sätt.

Om jag ska anmärka på någonting så tycker jag att det skulle "svängt" mer i deras relation, jag tycker att det var lite för friktionsfritt hela filmen igenom. Med det sagt så måste man komma ihåg att filmen bygger på verkliga händelser så de kanske helt enkelt var verklighetstrogna originalhistorien...:)

Men det skulle för mig gjort att filmen fått ett högre betyg...

Betyg: GGGG

söndag 16 december 2012

2 Dec Scifimässa!

 Då var det dags för en av höstens höjdpunkter: Scifimässan 2012!
Väl på plats så mötte jag upp Martin och Maxi och det var en riktigt skön gå-och-titta-på-nördiga-grejer-dag.
 Sen självklart så blev det lite autografer av ett par skådespelare som inte kommer så ofta eller faktiskt besökte mässan för första gången :)

Jake Busey: (Son till Gary Busey) kortet är från Starship Troopers.
Kane Hodder: Jason
Temuera Morrison: Jango Fett i Star Wars (tyvärr så hade han inget kort från filmen "Krigarens själ"
Jane Badler: "V"

Slutligen även Martin Sheens autograf köpt på plats, inte personligen, I och med att jag just nu är i full gång med "Vita Huset" så tyckte jag att det var ett självklart tillskott i min samling :)
Riktigt snygga dockor :)

Nej det var riktigt bra mässa, synd att vi inte gick dit på Lördagen, då hade man kunnat parta på kvällen :)