lördag 31 december 2011

2 Dec Maos last dancer


Idag såg vi en riktigt bra film, "Maos Last dancer"

"Mao's Last Dancer är den sanna historien om den fattige kinesiske pojken Li Cunxin och hans exceptionella resa mot att bli en av världens främsta balettdansörer, en resa kantad av mod, kärlek och passion. Filmen är baserad på Li Cunxins bästsäljande biografi.

Li växer upp på den kinesiska landsbygden i en familj som trots extremt fattiga förhållanden är full av kärlek. När Li är elva år får hans skola besök av Madame Maos kulturella sändebud från Beijing Dance Academy, som söker barn med rätt förutsättningar för dansen och för att tjäna Maos revolution. Li blir utvald och det är upptakten till sju år fyllda med hård träning och strikt disciplin. Li älskar dansen passionerat och som en av Kinas främsta dansare får han 1979 en unik chans att delta i USA:s första kulturutbyte med det kommunistiska Kina. Trots alla kulturkrockar lär sig Li snart uppskatta friheten i det nya landet, där han också finner sin första kärlek, en amerikansk kvinna som han träffar i smyg.

Men när Li får avslag på sin ansökan om förlängt uppehållstillstånd, fattar han ett dramatiskt beslut - att hoppa av från Kina. Ett beslut som skapar nyhetsrubriker över hela USA och får oerhörda konsekvenser."

Denna filmen har enligt min mening allt som står i beskrivningen, jag blev verkligen hänförd av historien och skådespeleriet var fantastiskt liksom dansen.
Ett par roliga detaljer är att Chi Caos far var den riktiga Li Cunxins danstränare och tjejen som spelar Elisabeth, Amanda Schull hennes kille dansade med Li Cunxin när han var aktiv dansare.
Det är nog bara inbillning men dessa omständigheter gjorde att alla försökte vara så ärliga med historien som möjligt när det låg dem så nära i privatlivet.

Filmen var verkligen välgjord på alla sätt och vis.

Betyg 5/5

!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar